CZ / EN

info@companyexperts.cz
+420 775 106 111

 
 

Články

Datové schránky - vyhněte se byrokracii

Bude tomu již pět let, co stát ve jménu snížení byrokratické zátěže a zjednodušení komunikace s úřady zavedl datové schránky. Vzhledem k tomu, že pro právnické osoby je datová schránka poviností, je tento článek určen především začínajícím podnkatelům. Co to tedy ta datová schránka je, a jak Vám může zpříjemnit či znepříjemnít podnikání?

Datová schránka je datové úložiště, funkcí a vzhledem podobné e-mailu, který je ovšem určen jen pro oficiální komunikaci. Slouží pro zasílání dokumentů mezi orgány veřejné moci (finanční úřad, policie ČR, či stavební úřad) a soukromoprávními právnickými či fyzickými osobami. Obchodní společnosti mají dtové schránky povinné, fyzická osoba si může datovou schránku zřídit dobrovolně. I jakožto fyzické osobě Vám však datová schránka může zjednodušit komunikaci s úřady a ušetřit čas.

Účelem datové schránky je tedy jednoduchá komunikace - nemusíte na úřad chodit, nebo tam dokumenty posílat s ověřeným podpisem. Stačí je poslat datovou chránkou, a máte vyřízeno. Nemusíte vážit cestu k notáři a na poštu. Když máte datovou schránku zřízenou, mají úřad povinnost kontaktovat Vás namísto běžnou poštou pouze datovou schránkou. Veškerou komunikaci s úřady tedy zvládnete ze svého laptopu, tbletu či smartphonu.  Na druhou stranu se však zjednodušuje doručování písemností směrem od úřadu k Vám - v případě, že Vám byla do datové schránky doručena písemnost, a Vy jste se po dobu deseti dnů do schránky nepřihlásil, považuje se zpráva za doručenou. To samé platí analogicky pro fyzické osoby, které si datovou schránku zřídily.

Od r. 2010 je nvíc možné posílat dokumenty skrze datové schránky nejen orgánům veřejné moci, ale také ostatním soukromoprávním uživatelům. Upozornění o příchozí datové schránce lze pžesměrovat na email či sms. V případě ztráty hesla datové schránky či potřeby jeho změny stačí zajít na poštu či k notáři, kde Vám na počkání vydají heslo nové. Lze tedy říci, že jde ze strany státu o povedený a vstřícný krok, jak zjednodušit podnikatelům a společnostem komunikaci s úřady a státní správou.

Ready made společnosti

Svou ready made společnost můžete mít už do 48 hodin a namísto front na úřadech a byrokracii se můžete naplno věnovat podnikání. Stačí se nám ozvat s představou, podepsat dokumenty a vše ostatní zařídíme za Vás. U našich společností garantujeme nulovou účetní minulost a bezdlužnost.

Zakládání společností

Chcete založit společnost na míru, obraťte se na nás a vše zařídíme. I založení společnosti na míru lze vyřídit bez problému na dálku a bez otravné byrokracie. Nabídneme Vám i založení ltd. (Britská společnost s ručením omezeným) nebo oblíbené s.r.o či a.s. Ušetříme Vám spoustu času.

Kontakt

Company Experts s.r.o.
Revoluční 13
Praha 1, 110 00

IČ: 02923815

+420 775 106 111