CZ / EN

info@companyexperts.cz
+420 775 106 111

 
 

Články

Podnikání v zahraničí 1 - kde ušetříte na DPH

I přes unifikační snahy EU v oblasti daňového práva a daňového zatížení je sjednocení sazeb daní v EU v nedohlednu. Každá země má své daňové zákony, své sazby daně a své způsoby jejich výběru či případné penalizace hříšníků. Vzhledem k tomu, že při mezinárodním obchodu tvoří daně a poplatky velkou část výdajů, a mají tudíž veliký vliv na cenu výsledného produktu a jeho konkurenceschopnost, rozhodl jsem se napsat krátký seriál věnovaný srovnání daňového zatížení v jednotlivých členských zemích. Podnikatelům obchodujícím ve větších objemech může chytrý výběr země, ve které společnost registruje, ušetřit na daních podstatnou částku. Nebavíme se přitom o daňových rájích nebo neseriózně působících exotických destinacích - i v EU jsou rozdíly v daních mezi jednotlivými zeměmi veliké. První článek bych rád věnoval srovnání sazeb DPH, která tvoří jeden z nejpodstatnějších příjmů státního rozpočtu.

Mezi země s nejpříznivější sazbou DPH patří Lucembursko (15%) Malta (18%), čí Kypr a Německo (shodně 19%). Česká republika se sazbou 21% z průměru nijak nevyčnívá a zůstává lehce pod průměrem EU. Nejvíce pak na DPH zaplatí obchodníci v Maďarsku (27%) Chorvatsku (25%) a severských zemích (Dánsko a Švédsko 25%, Finsko 24%). V Evropě bychom našli i zemi, kde se DPH nevybírá vůbec a zákon na ni nepamatuje (Gibraltar), vzhledem k tomu, že není v EU, jsme ho však do našeho přehledu nezahrnuli.

Žebříček hlavních sazeb DPH zemí EU od nejnižších po nejvyšší:

Srovnání sazeb DPH v EU
Lucembursko 15%
Malta 18%
Kypr 19%
Německo 19%
Slovensko 20%
Francie 20%
Estonsko 20%
Bulharsko 20%
Rakousko 20%
Velká Británie 20%
Belgie 21%
Česká republika 21%
Španělsko 21%
Litva 21%
Lotyšsko 21%
Nizozemí 21%
Itálie 22%
Slovinsko 22%
Řecko 23%
Irsko 23%
Polsko 23%
Portugalsko 23%
Rumunsko 24%
Finsko 24%
Chorvatsko 25%
Švédsko 25%
Dánsko 25%
Finsko 27%

Zdroj: Evropská unie, EUROSTAT

Uvažovat o optimalizaci DPH se vyplatí především společnostem podnikajícím v oboru ekonomického či právního poradenství, velkoobchodu či IT. Investice do koupě "ready-made" společnosti nebo založení společnosti v zemi s příznivým daňovým zatížením se obvykle vrátí velmi rychle a nadále už pouze šetří peníze na daních. Není potřeba do předmětné země osobně cestovat - vše lze vyřídit na naší pražské pobočce, popřípadě korespondenčně z Vašeho domova. Veškeré dokumenty a cenné papíry prokazující vlastnictví Vám přijdou poštou, stejně tak jako jakákoli pošta, která na adresu Vaší zahraniční firmy dorazí. V zahraničí nabízíme sídlo společnosti s přeposíláním pošty, vedení účetnictví, registrace k daním, živnostenská oprávnění atd. Pro více informací zavolejte 775 106 111, nebo nám napište na info@companexperts.cz

 

Ready made společnosti

Svou ready made společnost můžete mít už do 48 hodin a namísto front na úřadech a byrokracii se můžete naplno věnovat podnikání. Stačí se nám ozvat s představou, podepsat dokumenty a vše ostatní zařídíme za Vás. U našich společností garantujeme nulovou účetní minulost a bezdlužnost.

Zakládání společností

Chcete založit společnost na míru, obraťte se na nás a vše zařídíme. I založení společnosti na míru lze vyřídit bez problému na dálku a bez otravné byrokracie. Nabídneme Vám i založení ltd. (Britská společnost s ručením omezeným) nebo oblíbené s.r.o či a.s. Ušetříme Vám spoustu času.

Kontakt

Company Experts s.r.o.
Revoluční 13
Praha 1, 110 00

IČ: 02923815

+420 775 106 111