CZ / EN

info@companyexperts.cz
+420 775 106 111

 
 

Články

Společnost s.r.o. za jednu korunu ?

Nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích coby nová rekodifikace soukromého práva přináší mnoho změn do zažité obchodněprávní praxe. Jednou z výrazných změn o které se mluví je možnost společnosti s ručením omezeným základní kapitál minimálně  jednu korunu. Jak to ve skutečnosti funguje? Ručí teď společnosti za své závazky pouhou korunou? Stojí teď založení společnosti jednu korunu?

Nejprve je potřeba říci, že nejde o vynález českých zákonodárců ale spíše inspiraci západními právními systémy (Německým, Britským), kde tento model funguje. ( Konečně zákonodárce tuto inspiraci přiznává v důvodové zprávě). Záměrem je zjevně zjednodušit začínajícím podnikatelům zakládání společností. Náklady na založení společnosti však zůstávají stejné - je potřeba zaplatit notáři za zakladatelské dokumenty, tisíc korun na živnostenský úřad, šest tisíc za kolky na obchodní rejstřík, peníze pro právníka za přípravu dokumentů atd. Cena založení společnosti s.r.o. svépomocí tedy nadále zůstává okolo 17.000,- Kč a trvá cca měsíc. Výhodou je pouze to, že začínající podnikatel nemusí mít základní kapitál 200.000,- Kč jako tomu bylo doposud a vystačí si s tím, co má.

A jak je to s ručením společnosti? Společnost za své závazky ručí celým svým majetkem, společníci však pouze do výše nesplaceného základního kapitálu. Jednatelé mají také jistou odpovědnost - musí konat s péčí řádného hospodáře. To v praxi znamená že jednatel, který by ze společnosti vyváděl peníze, krátil věřitele nebo společníky, popřípadě jiné stakeholdery, může být (neprokáže - li že jednal jako řádný hospodář) zodpovědný také. Jednatel který se chová v mezích běžné praxe a nedělá nějaká zjevná finanční dobrodužství však odpovědný není.



Fotografie

Ready made společnosti

Svou ready made společnost můžete mít už do 48 hodin a namísto front na úřadech a byrokracii se můžete naplno věnovat podnikání. Stačí se nám ozvat s představou, podepsat dokumenty a vše ostatní zařídíme za Vás. U našich společností garantujeme nulovou účetní minulost a bezdlužnost.

Zakládání společností

Chcete založit společnost na míru, obraťte se na nás a vše zařídíme. I založení společnosti na míru lze vyřídit bez problému na dálku a bez otravné byrokracie. Nabídneme Vám i založení ltd. (Britská společnost s ručením omezeným) nebo oblíbené s.r.o či a.s. Ušetříme Vám spoustu času.

Kontakt

Company Experts s.r.o.
Revoluční 13
Praha 1, 110 00

IČ: 02923815

+420 775 106 111