CZ / EN

info@companyexperts.cz
+420 775 106 111

 
 

Články

Změna zakladatelských dokumentů společností a družstev 2014

V posledních týdnech se na nás obrátilo několik klientů s žádostí o informace k nutnosti změny zakladatelských dokumentů společností a družstev. Vzhledem k tomu, že se rychle blíží konec lhůty, kterou zákonodárce podnikatelům na změnu zakladatelských dokumentů vymezil, přidávám krátké shrnutí  a vysvětlení pro ty, kteří své zakladatelské dokumenty ještě nezměnili.

Od ledna 2014 nabyl účinnosti zákon o obchodních korporacích a nový zákoník občanský. Jedná se o velkou aktualizaci práva sukromého, práva obchodních společností a celkově korporací. Nový předpis přináši spoustu změn do dosavadní zažité praxe a zavádí dokonce nové pojmosloví (velmi patrná je inspirace tradičními, až historickými pojmy, od kterých se v posledních dekádách upustilo). Zakladatelské dokumenty společnosti či družstva samozřejmě musí být v souladu s aktuální právní úpravou, a proto má podnikatel povinnost je do souladu uvést.

Východisko nabízí § 777 a násl. zákona oobchodních korporacích:

(1) Ujednání společenských smluv, která jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona, se zrušují dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.
(2) Obchodní korporace přizpůsobí do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona listiny podle odstavce 1 úpravě tohoto zákona a doručí je do sbírky listin. Neučiní-li tak, rejstříkový soud je k tomu vyzve a stanoví ve výzvě dodatečnou přiměřenou lhůtu ke splnění této povinnosti; uplyne-li dodatečná lhůta marně, soud na návrh rejstříkového soudu nebo osoby, která na tom osvědčí právní zájem, zruší obchodní korporaci a nařídí její likvidaci.
(3) Ujednání smluv o výkonu funkce a o odměně se uzpůsobí tomuto zákonu do 6 měsíců ode dne nabytí jeho účinnosti, jinak platí, že je výkon funkce bezplatný.
(4) Má se za to, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.
(5) Obchodní korporace uvedené v odstavci 4 se mohou nejpozději do 2 let ode dne účinnosti tohoto zákona změnou svých společenských smluv podřídit tomuto zákonu jako celku. Údaj o tom zapíše obchodní korporace do obchodního rejstříku. Změna společenské smlouvy nabývá v tomto případě účinnosti až zveřejněním zápisu o podřízení se tomuto zákonu jako celku v obchodním rejstříku.

Vzhledem k obrovskému množství společností a družstev, které potřebují své stanovy změnit a vzhledem k omezenému počtu notářů, ktří jsou legitimováni zakladatelské dokumenty změnit nastala situace, kdy je takřka nemožné zákonu vyhovět a dokumenty uvést v soulad včas. Notáři jsou zkrátka vytíženi velmi často na několik týdnů dopředu. Přirozeně tedy vznikne stav, kdy veliké procento společností tomuto požadavku při nejlepší vůli nestihne vyhovět včas. Jetedy velmi nepravděpodobné, že by rejstříkové soudy proti společnostem, co nestihly své dokumenty aktualizovat včas, razantně zasahovaly. Ani při včasném nesplnění povinnosti však soud nepřistoupí k okamžitému zrušení, nejprve společnost kontaktuje a vyzve, aby si v náhradní vyměřené lhůtě povinnost splnila. Situace tedy stále není tak kritická jak se jeví, avšak všem podnikatelům doporučuji se změnou už déle neotálet.

Ready made společnosti

Svou ready made společnost můžete mít už do 48 hodin a namísto front na úřadech a byrokracii se můžete naplno věnovat podnikání. Stačí se nám ozvat s představou, podepsat dokumenty a vše ostatní zařídíme za Vás. U našich společností garantujeme nulovou účetní minulost a bezdlužnost.

Zakládání společností

Chcete založit společnost na míru, obraťte se na nás a vše zařídíme. I založení společnosti na míru lze vyřídit bez problému na dálku a bez otravné byrokracie. Nabídneme Vám i založení ltd. (Britská společnost s ručením omezeným) nebo oblíbené s.r.o či a.s. Ušetříme Vám spoustu času.

Kontakt

Company Experts s.r.o.
Revoluční 13
Praha 1, 110 00

IČ: 02923815

+420 775 106 111